Tijdens de tentoonstelling ShadowDance kwam ik mooie fotografie tegen van Viviane Sassen. Deze foto’s zijn gemaakt tijdens haar reis door Afrika. Ze verzet zich tegen het eendimensionale beeld dat westerlingen van Afrika hebben. De gezichten of delen van het lichaam van de gefotografeerde zijn gehuld in schaduw. Identificatie is hierdoor bemoeilijkt.
De schaduw die Sassen over het Afrikaanse meisje laat vallen, maakt de gefotografeerde onherkenbaar. Dus eigenlijk is het geen portret.
De rede waarom Viviane de identiteit herkennen bemoeilijkt is dat er zo veel meer naar de vorm gekeken wordt. De identiteit van iemand leid af. Een gedachte achter dit portret kan zijn onherkenbaar door het leven gaan. Op dit moment is dat in onze samenleving bijna onmogelijk. Door de opkomst van internet. Er is veel persoonlijke informatie te vinden op internet. Internetgebruikers worden achtervolgd door internetbedrijven. Zoals een search opdracht bij Google of Bol.com. Een andere manier is social network sites. We houden ons bezig met onze online identiteit. Alles wordt in de gaten gehouden. Anoniem door het leven gaan is bijna onmogelijk.
De foto’s van Viviane zijn mij erg bijgebleven. De tentoonstelling laat je nadenken over de problemen in de wereld. Ik heb zeker een hoop geleerd van deze tentoonstelling. De wereld is een plek waar op dit moment veel verandert. En of veranderingen altijd goed zijn vraag ik me af. Het leven wordt drukker en meer individualistisch. Internet brengt veel goeds met zich mee. Zouden we nog kunnen leven zonder internet? Ik denk het niet. Maar door internet ontstaan er ook een hoop problemen. We hebben nu bijna geen privacy meer. Alles wat we doen op internet wordt gescand en opgeslagen voor een eeuwige tijd, iets wissen is bijna onmogelijk.
Bij deze foto is de persoon ook onherkenbaar gemaakt door de schaduw van een boom. Zo wordt je wel nieuwsgierig gemaakt naar het gezicht. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten